Skip to content

Skeemat eli tunnelukot ovat haitallisia lapsuudessa opittuja malleja reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Tunnelukot syntyvät vuorovaikutustilanteissa ennen kaikkia vanhempien kanssa. Ne syntyvät lapsuuden tilanteissa, joissa emotionaaliset perustarpeemme eivät ole tyydyttyneet ja aktivoituvat aikuisuudessa läheisissä ihmissuhteissa. Lapsuudessa tunnelukot ovat auttaneet meitä sopeutumaan olosuhteisiin ympärillämme ja auttaneet meitä selviytymään epämukavista tunteista. Aikuisuudessa ne muodostuvat esteeksi ja lukitsevat meidät toimimaan edelleen lapsen tavoin ja vaikeuttavat sopeutumista ympäröiviin olosuhteisiin, elämäntilanteisiin ja muutoksiin.

Tunnelukot saavat meidät mm. uhrautumaan läheisissä ihmissuhteissa, alistumaan vaativien ihmisten kanssa tai vaatimaan itseltämme kohtuuttomia. Tunnelukkojen aktivoituminen on hyvin automaattista, ne napsahtavat päälle, kun nykypäivän kokemus jollain tapaa muistuttaa lapsuutemme kokemusta.

Omiin tunnelukkoihin tutustuminen on ensimmäinen ja välttämätön vaihe niiden avaamisessa. Tunnelukkotyöskentelyn avulla opit tunnistamaan tunteitasi ja tarpeitasi. Opit vahvistamaan vastuullista aikuista itsessäsi ja sitä kautta huolehtimaan itsestäsi paremmin ja olemaan itsesi puolella.

Varaa aika tunnelukkotyöskentelyyn!

 

18 tunnelukkoa

alistuminen
emotionaalinen estyneisyys
epäonnistuminen
hylkääminen
hyväksynnän haku
kaltoin kohtelu

kietoutuneisuus
oikeutus
pessimistisyys
rankaisevuus
riippuvuus
riittämätön itsekontrolli

suojattomuus
tunnevaje
uhrautuminen
ulkopuolisuus
vaativuus
vajavuus